Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ontdek zeldzame natuur tussen Grobbendonk en Vorselaar

Ontdek zeldzame natuur tussen Grobbendonk en Vorselaar - foto VLM

Wandel binnenkort langs een nieuwe trage verbinding tussen de kasteelsite in Grobbendonk en de schapenstal van Natuurpunt in Vorselaar. Dit gevarieerde wandelpad voert je doorheen een bijzondere natuurgebied.

Wandelaars krijgen er de unieke gelegenheid om te genieten van de rijke biodiversiteit van de streek. Het pad volgt de rivier Aa, slingert langs een oude donk, en doorkruist zowel natte weilanden als natte bossen. De totale kostprijs van de werken is €103.202.

"In Graafweide Schupleer vinden we nog een uitgestrekt veenpakket in de bodem", zegt Els Remans, projectleider, Vlaamse Landmaatschappij.

Op deze veengronden groeien specifieke vegetaties met bijzondere soorten. Veen is belangrijk omdat het veel koolstof opslaat en zo een handje toesteekt in de strijd tegen klimaatverandering.

Het behoud van natte veengebieden beschermt ook bijzondere planten en dieren omdat deze ecosystemen unieke leefomstandigheden bieden die speciale soorten nodig hebben om te overleven."

 

Zoek de verborgen schatten in zeldzame natuur

 

"Tijdens de wandeling kom je langs verschillende zeldzame Europese natuurdoelen. Dit wordt uitgedrukt in landschapsvormen zoals ‘overgangsveen met wateraardbei en veenpluis’, ‘kleine zeggenvegetaties’, ‘mesotroof elzenbroek met elzenzegge en slangenwortel’, ‘veldrusgrasland met blauwe knoop en geurige moerasspirearuigtes’.

Allen zeldzaam, allen met hun eigen specifieke planten en dieren.

Je wandelt in Graafweide op een hoger gelegen donk die zich moet ontwikkelen tot een droog voedselarm grasland/heide. Als je geluk hebt, kan je mogelijk ook sporen van de bever zien. Kijk zeker eens naar boven, waar je de wespendief of havik kan spotten. De ijsvogel laat zich dan zien als een blauwe flits langs het water.

Ook heel wat insecten voelen zich hier thuis: moerassprinkhaan, oranjetipje, koevinkje en beekrombout. Minder zichtbaar maar zeer bijzonder zijn de vissen in de beken: de kleine modderkruiper, de beekprik en de rivierdonderpad. ’s Nachts vliegen enkele soorten vleermuizen rond die hun buikje vullen met de vele insecten."

 

Bescherming voor het noodzakelijke veen

 

"De veenvegetaties zijn zeer gevoelig voor betreding. Daarom leggen we in het gebiedknuppelpaden aan en worden sommige zones voorbehouden voor natuur. Via natuurinrichting herstellen we de natuurlijke waterhuishouding van de vallei. Om veenontwikkeling mogelijk te maken is het een absolute vereiste dat er zich heel het jaar water in de buurt van het bodemoppervlak bevindt.

Door het onder water houden van de veenbodems zorgen we ervoor dat koolstof in de bodem blijft opgeslagen (bij verdroging komt CO2 vrij in de lucht) en dragen we bij aan een verminderde uitstoot van C02. Ook de waterkwaliteit is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de natuurdoelen."

 

De werken  duren ongeveer 60 werkdagen. Op de werfdoeken langs het gebied vinden de recreanten alle info over de werken. Dit project gebeurt in samenwerking met het Agentschap Natuur & Bos.

De aannemer slaat palen in de grond voor een knuppelpad - foto VLM

De aannemer slaat palen in de grond voor een knuppelpad - foto VLM

Ontdek zeldzame natuur tussen Grobbendonk en Vorselaar - foto VLM

Deel dit artikel